Piroger

pirogerPiroger är något man kan variera i det oändliga. Goda piroger kan göras med många olika fyllningar. Lite efter tycke och smak. Välj den fyllning du tycker bäst om – variera gärna.

Här kommer ett exempel på köttfärsfyllda piroger:

Deg:
12 g jäst
2,5 dl mjölk
1 msk smält smör
0,5 tsk salt
1 ägg
8-9 dl vetemjöl

Fyllning:
1 gul lök
1 paprika
250 g nötfärs
3-4 rivna potatisar
1 vitlöksklyfta
olja, salt & peppar, ägg till pensling



1. Värm mjölken med matfettet till 37 grader. Rör ut jästen i vätskan. Tillsätt ägg, salt och vetemjöl. Knåda degen väl och ställ den att jäsa i 30 minuter.

2. Skala och hacka löken och fräs den i matfettet/oljan tillsammans med den hackade paprikan. Tillsätt färsen och den rivna potatisen och stek det hela i ytterligare 8-10 minuter. Smaksätt med salt och svartpeppar och pressad vitlök.

3. Baka ut degen till bullar och kavla dem till cirklar. Fördela fyllningen på cirklarna. Vik ihop degen över fyllningen till kanotformade piroger. Nyp ihop.

4. Pensla med ägg. Låt pirogerna jäsa i 15 minuter. Grädda dem mitt i ugnen i 175 grader i cirka 25 minuter tills de är guldgula.