Snittar

sni5Att bjuda på snittar brukar vara ett säkert kort. Viktigt är dock att snittarna serveras relativt nygjorda, annars kan de se lite tråkiga ut. Tänk också på att det är ganska pilligt att göra snittar själv. Det tar sin lilla tid. Ska ni vara många gäster kan det krävas alltför mycket tid. Är ni ett mindre sällskap fixar du enkelt själv snittar som tilltugg till drinken – eller som förrätt.

Snygga snittar ser fräscha ut och smakar bra. Börja med att välja ut något som passar utifrån övrig meny och utifrån det ni tänkt dricka.


Här kommer några exempel på goda kombinationer. Kombinera efter tycke och smak.

sni1Fisk & skaldjur:

Laxröra på grovt bröd
Ägg & ansjovis-snitt
Räkor med ägg
Rökt lax med ägg
Kallrökt lax & pepparrotsgrädde
Gravad lax med honungssötad senapssås
Skagenröra
Löjrom & cremé fraiche

Kött:

Leverpastej & gurka
Skinka & mimosasallad
Rostbiff med pickles
Tunnbrödssnitt med renstek & pepparrot
Köttpaté med peppargurka
Rökt viltstekt med pepparrotsgrädde

Ost:

Ostsnitt med Port salut
Brieost med valnöt
Gorgonzolasnitt med päron
Blandad ost toppad med oliver

Recept på goda snittar

2 dl creme fraish
2 burkar stenbitsrom
0,5 dl hackad rödlök
0,5 dl hackad dill
räkor
citron
dill

1. Tag vitt rostbröd och rosta det. Skär bort alla kanter och delar på tvärs så det blir trekanter. Låt svalna helt.

2. Låt creme fraishen rinna av i sil eller melittaform. Blanda i en burk stenbitsrom.

3. Hacka rödlök och dill och blanda ner dessa.

4. Klicka ut/bred ut creme fraish-röran på brödet, lägg på några skalade räkor och en klick rom. Garnera med citron och en dillkvist.

Bör ätas relativt omgående – innan brödet blir mjukt.