Tapas

tap2Tapas kommer från spanska verbet tapar som betyder ”täcka över”. Från början handlade det om att man serverade ett glas vin tillsammans med en matbit. Denna matbit täckte över vinglaset för att man inte skulle få insekter eller annat ner i det.

När man tänker på Tapas tänker man oftast på plockmat. I Spanien serveras oftast Tapas på ett stort fat mitt på bordet och alla tar för sig från detta. I Sverige kan man servera Tapas precis som man tycker. På spanskt vis (på ett stort gemensamt fat) eller på var sin förrättstallrik.Här följer några idéer på tapas:

Marinerade räkor
Skalade räkor kokas i olivolja tillsammans med hackad vitlök och tillsammans med lite spansk peppar eller ett uns cayennepeppar. Serveras hett – gärna med en brödbit.

Tzatziki & lantbröd

tsatsiki1. Riv en halv gurka grovt med rivjärn. Bred ut gurkan på en mattallrik och strö på ca 2 tsk salt. Låt dra en stund.
2. Pressa under tiden ner 2 skalade vitlöksklyftor i 2 dl matlagningsyoghurt.
3. Pressa ur vattnet ur gurkan genom att pressa försiktigt med handen eller genom att använda en saftduk och pressa ut vätskan.
4. Blanda ner gurkan i yoghurten. Låt gärna blandningen stå och dra en stund före servering. Går utmärkt att göra tsatsiki i förväg. Servera med ett färskt lantbröd.

Lufttorkad spansk skinka

Jamón Serrano heter den spanska motsvarigheten till den italienska parmaskinkan prosciutto. Denna skinkan är jättegod att servera som tapas tillsammans med oliver eller chevreost. Rulla ihop skinkan med fyllningen inuti. Dela eventuellt i två delar.

Gurkstavar med chèvreostdipp

Varför inte göra några vegetariska tapas? Skär gurka i stavar. Gör en dippsås av chevreost, creme fraish och örter.

Chilimarinerad kycklingklubba

kkKrydda kycklingklubbor med chili och tillaga i ugnen. När de är klara gör en marinad med chili och förvara klubborna i denna fram till servering. Se till att klubborna får rinna av eller torkas av innan servering. Klä med aluminiumfolie i ena ändan så är det enkelt att äta dem.

Grillad choritzo

Spansk choritzo är en stark och smakrik korv. Skär i mindre delar, grilla och servera. Om man vill ha lite annorlunda stil kan korvarna istället klippas upp båda ändor – då ser de dekorativa ut. Skär korven i två delar innan servering.

Smördegsinbakad oliv & fetaost

Köp smördeg och kavla ut denna till små rundningar. Fyll med oliver (hackade eller hela efter tycke och smak) och med fetaost. Vik ihop till små paket. Tillaga i ugn till dess att de är gyllenbruna.

Grillade marinerade grönsaker

Grilla eller stek färska grönsaker. Marinera i olivolja med örter. Servera och njut.

Som sagt, tapas kan varieras i det oändliga efter tycke och smak. Det är bara att använda sin fantasi…..