Tilltugg

tilltuggTilltugg till drinken är viktigt. Det kan vara i samband med välkomstdrinken, men också till nattens drinkbord. Här kommer några idéexempel men också några alternativ som kräver lite mer förberedelser men som ger en viss variation på temat tilltugg.

1. Traditionella tilltugg som jordnötter, cashewnötter, chilinötter eller chips.
2. Tortillachips med dippa i form av tacosås är en variant.
3. Oliver – idag finns det massor av olika sorter att välja på t.ex. Kalamata oliver.
4. Gurkstavar med dippa
5. Parmalindade grissinipinnar.

 

Tortillachips med salami
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Lägg ut lager av tortillachips (helst runda). Skär salamikorv i små bitar så de lagom får plats på chipsen. Riv eller hyvla på någon lämplig hårdost – välj gärna en mellanlagrad ost så får man en tydlig ostsmak. Baka i 225 grader några minuter – till dess att osten smält. Passa dem noga – de bränns lätt!

Låt svalna. Lägg upp i en skål när de är kalla. Gott till fördrink.


Kanderade mandlar
Koka 3 msk ljus sirap, 1 1/2 msk socker och1/2 tsk salt i en kastrull ett par minuter. Blanda ner 200 g sötmandel. Rör runt ordentligt och häll sedan upp mandlarna på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda i ugnen ca 15 min i 175 grader. Rör gärna om med en gaffel efter halva tiden och kolla så att mandlarna ligger utspridda och inte klistrar ihop med varandra alltför mycket.

Tag ut ur ugnen. Separera de mandlar som klumpats ihop. Var försiktig – de är varma! Låt svalna.

eller annat alternativ

Lägg mandlarna 250 g sötmandel, 250 g strösocker, 0.75 dl vatten i en kastrull. Koka på hög värme tills vattnet kokar och sockermassan börjar bubbla. Rör ofta med en trägaffel. Sänk värmen och fortsätt att koka tills vattnet är helt förångat och sockret har utkristalliserats. Sockret ska sedan smälta igen, men bara så mycket att det lägger sig i små klumpar runt mandlarna. Rör hela tiden. Häll ut mandlarna på en bit smörpapper och skilj på dem med en gaffel. Låt dem svalna och stelna.

Brända mandlar
Rör samman en halv äggvita med flingsalt. Blanda ner skållad sötmandel 1 påse (200g). Bred ut mandeln på bakplåtspapper på en plåt. Grädda 225 grader under ca 5 min eller till dess att mandeln ser gyllenbrun ut. Dela eventuellt mandlarna om de råkat klibba ihop.