Tips på tapasrätter

Tips på tapasrätter
Senast uppdaterad: 06 september 2022

Tapas är fantastiskt gott och kan serveras både kalla och varma. Oavsett om du tänkt bjuda på tapas som förrätt eller som en hel middag så kommer här lite inspiration till matlagningen.

Tapas är ett spanskt ord och är egentligen ett samlingsnamn för smårätter. Tapasrätter kan egentligen vara nästan vad som helst så länge som det serveras i små portioner. Ursprunget till ordet tapas kan översättas till "täcka över". Det var också precis så som tapas-rätter användes i begynnelsen. Tapas serverades oftast till ett glas vin och för att undvika att flugor kom ner i vinglaset så kunde man använda fatet för att täcka över glaset.

Tapas kan vara både kalla och varma rätter och kan varieras i oändligheten. Går du på en spansk tapasrestaurang så äter du oftast flera rätter för att äta dig mätt. Här fokuserar vi mer på tapas rätter som funkar bra som tilltugg. Rätterna kan funka både som förrätt, plockmat eller mingelmat.

Tips på spanska tapasrätter

Marinerade räkor
Marinera räkorna med till exempel vitlök och olivolja och kryddor efter behag. Du kan antingen koka ihop marinaden med räkorna eller blanda marinaden direkt med räkorna kalla.

Serrano-skinka
Jamon Serrano skinka är en spansk lufttorkad skinka som påminner om den italienska parmaskinkan, serranoskinkan är ännu godare enligt mig. Skinkan kan fyllas med valfri röra och rullas ihop eller serveras precis som den är.

Marinerade oliver
Antingen kan du köpa färdigmarinerade oliver och servera direkt som de är eller så köper du oliver och gör din egna marinad. 

Patas bravas
Patas bravas påminner om råstekt potatis. Det är superlätt att göra själv. Skär upp potatisen i små kuber och stek sen långsamt i rikligt med olivolja tills de är klara. Serveras fördelaktigt med aioli till.

Vitlöksstekta champinjoner
Champinjoner stekta i vitlök är fantastiskt gott och enkelt, svampen kan med fördel bytas ut med andra svampar efter tyckte och smak. Ansa svampen och hacka vitlöken i små bitar. Stek först vitlöken i olivolja och tillsätt svampen efter någon minut.