Tilltugg till barnkalaset

Tilltugg till barnkalaset
Senast uppdaterad: 06 september 2022

Att arrangera barnkalas är ju fantastiskt roligt. Kanske är det första gången sen du själv var barn? Oavsett så hoppas vi på att du ska kunna få lite inspiration på goda tilltugg att bjuda på när det vankas barnkalas.

Barnkalas kommer ofta med mycket förväntningar från barnet. För födelsedagsbarnet själv så är det kanske mest presenterna och leken som är det som det funderas mest på. För dig som vuxen som ska hjälpa till så gäller det ju också att ha något gott att bjuda på och här hoppas vi kunna bidra med lite idéer och tips.

Ett tips inför barnkalaset är att involvera ditt barn i planerandet, ni kan till exempel köpa en barnbok med kalastema. Det finns många bra barnböcker med kända karaktärer som Alfons Åberg och Pippi Långstrump som handlar om just kalas. Med bokens hjälp så kan ni tillsammans med ert barn läsa och få höra vad hen tycker är viktigt för att kalaset ska bli så bra som möjligt.

Vi kommer inte att ge några specifika recept på tilltugg här men om du hittar något som låter gott som du vill prova på att laga eller baka själv så finns det gott om recept på receptsajter

Tips på tilltugg till barnkalas

Först och främst behöver ni bestämma er om det ska vara lättare tilltugg eller om det ska vara mer matigt. Tänk på att informera föräldrarna till barnen om vad ni tänkt så att barnen som ska gå på kalaset så gästerna kommer med rätt aptit. Barn, till skillnad från vuxna, som går på kalas brukar inte vara jätteintresserade av att sitta ner några längre stunder och äta så försök att servera mat som är lätt att äta och går snabbt att duka fram.

Vi börjar med lite matigare tilltugg som passar barnkalaset

Korv med bröd
Går snabbt att laga och är ett säkert kort hos de flesta barn. Det går snabbt att laga och går att tillhandahålla olika alternativ utefter matpreferenser

Köttbullespett
Stek köttbullar och sätt på ett spätt. Går både att servera kalla och nystekta.

Pizzabullar
Fantastiskt gott och är lätt att göra med vegetariska alternativ. Du kan preppa och laga pizzabullarna dagen innan och sedan bara värma på de i ugnen när det är dags att bjuda gästerna på mat

Här kommer tips på lite enklare tilltugg

Cake pops
Cake pops är kakdeg med chokladöverdrag som serveras på en pinne. De är magiskt goda och kan vara roligt att prova att baka själv. Tänk dock på att det kan ta lite tid så ha gott om tid om du försöker dig på att baka de själv. Annars går det att beställa från vissa konditorier.

Grönsaksstavar
Du kanske inte vill bjuda barnen på massa socker och alla barn kanske inte ens äter socker. Då är grönsaksstavar av till exempel morötter, gurka eller paprika ett utmärkt alternativ. Servera med en eller flera kalla dipsåser.

Godis och chips
Lätt för dig och barnen kommer inte att klaga! Köp varierat lösgodis och ställ fram i skålar.

Cup Cakes
Vacka små bakelser som serveras i muffinformar. Går att variera på mängder av olika sätt och är faktiskt inte allt för svårt att göra själv. Ni kommer vara stolta och populära föräldrar om ni bjuder på hemlagade cup cakes!