Toast skagen - Per Morberg

Toast skagen - Per Morberg

Senast uppdaterad: 06 september 2022
Publicerad: 06 mars 2022

Per Morberg är skådespelaren och kocken som gett mängder av svenskar recept och inspiration till god mat. Här kommer hans recept på Toast skagen från en av hans kokböcker.

Toast skagen är en riktig klassiker och passar perfekt att servera som snitt. Per Morberg är kocken som främst är känd för att laga husmanskost men en och annan förrätt brukar också dyka upp i hans kokböcker. Det här receptet är hämtat från Per Morberg kokbok - Morberg : scenen, livet och konsten att laga mat.

I det här receptet så rekommenderar Per att satsa lite extra på råvarorna. Snåla inte när du köper räkor eller rom. Om plånboken tillåter så använd gärna löjrom.

Ingredienser:

  • 500 gram oskalade räkor
  • 1 deciliter majonnäs - Färdig eller hemlagad
  • 1 deciliter gräddfil
  • 4 skivor vitt bröd
  • smör till stekning
  • 2 matskedar hackad dill
  • 1 tesked konjak
  • 1 kryddmått salt
  • 1 kryddmått nymald vitpeppar
  • 50 gram löjrom
  • 1 citron

Gör så här:

  1. Skala räkorna och blanda med majonnäsen och gräddfilen.
  2. Blanda i konjak, salt och peppar.
  3. Rosta eller stek brödskivorna i rikligt med smör tills de blir lagom hårda.
  4. Skär eventuellt upp brödet i mindre bitar om det är tänkt att serveras som snittar
  5. Hacka dillen och blanda ner dillen i räkröran precis innan servering.
  6. Lägg upp röran på brödskivorna och toppa med en klick löjrom.
  7. Skär citronen i klyftor och garnera med en klyfta och kvist dill.